American Night

Details

Dinsdag 3 april stond in het teken van “American Night” bij de Erfgooiers op de Larensche Mixed Hockey club in Laren.

Hoe de Amerikanen hun president kiezen…

Amerika gaat weer naar de stembus om een president te kiezen. Het verkiezingssysteem dat in de Amerikaanse Grondwet van 1787 wordtvastgelegd is in essentie niet meer gewijzigd. Vanwege zijn bijzondere karakter roept dit systeem buiten Amerika veel vragen op. Want hoe werken die verkiezingen precies? Wie kunnen zich kandidaat stellen, en hoe kunnen kandidaten mee doen aan voorverkiezingen ofeencaucus– en wat is dat eigenlijk? Waarom lijken de voorverkiezingen in het kleine New Hampshire belangrijker dan in het grote Californië? Hoe worden tijdens partijconventies de kandidaten voor het presidentschap en vicepresidentschap gekozen? Wat is een ticket? En wordt de nieuwe president gekozen door kiezers of kiesmannen? Met historische anekdotes en oog voor grappige details zal amerikanist Koen Petersen ons meenemen in deze verkiezingenstrijd die inmiddels is losgebarsten.

Koen Petersen

Koen Petersen studeerde politicologie aan de Vrije Universiteit (VU) en Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij specialiseerde zich in Amerikaanse politiek en geschiedenis. Hij woonde enige tijd in New York, reist regelmatig door de Verenigde Staten en volgt de Amerikaanse politiek op de voet.

Derick Maarleveld

Derick Maarleveld, ondernemer en schrijver, was onze 2e gast op deze avond. Hij studeerde rechten aan de universiteit Leiden. Net als Koen Petersen heeft Derick Maarleveld gewerkt bij het Amerikaanse bedrijf Procter & Gamble. De Amerikaanse politiek heeft beiden geraakt.
In het boek “Fired Up Ready to Go” doet Derick verslag van een onwaarschijnlijke presidentiële campagne en de first 100 days in office van president Barack Obama. Hij beschrijft hierin onder andere zijn eigen ervaringen als vrijwilliger van een week campagne voeren en de viering van de overwinning voor het Witte Huis op Election Day. Een mooi en interessant interview tussen beide heren onder bezielende begeleiding van Elsemieke Havenga.

U bent op dit moment niet ingelogd